[an error occurred while processing this directive]

Gösta AntellGÖSTA ANTELL

Gösta Antell Gustaf (Gösta) Richard Samuel ANTELL (npi) syntyi 13.1.1876 Helsingissä ja kuoli siellä 12.12.1956. 1898 hän valmistui metsänhoitajaksi ja toimi lähinnä valtion metsänhoitajana eri piireissä, etupäässä Pohjois-Suomessa. 1918 hän otti eron.

Gösta Antell, joka oli suvunsa päämies, erosi vaimostaan 1931, eikä mennyt uudestaan naimisiin. Heillä oli kaksi poikaa, jotka kaatuivat sodissa, ja kolme tytärtä.


Malminetsintäkausi 1917–20
Jo 1916 hän oli tutkinut Kolarin malmiesiintymää ja tehnyt valtauksia siellä ja s.v. myös Pajalassa. 1928 4 uutta valtausta, Rautamalmi Oy:n puolesta. 1917 hän suuntautui liikemiesuraan. Gösta Antellia kiinnosti metsät, kosket ja mineraaliesiintymät Pohjois-Suomessa. Hän asui Oulussa.

Antell oli mukana seuraavissa yhtiöissä, perustamisjärjestyksessä: Ab Aavasaksa Oy 1915, Ab Kolari Oy 1917, Ab Kolari Kalk Oy 1917, Ab Finland Copper Oy 1918, Ab Vuorijärvi Järnmalm Oy 1918, Sallan Kaivososakeyhtiö 1919, Vuoriporaus Oy 1920–23 (koekairauksia) ja Rautamalmi Oy 1928 (Kolari).

Linkitetyistä yhtiöstä on esitykset näillä nettisivuilla, koska niistä tunnetaan keräilyosakekirjoja. 1928 jälkeen kaupparekisteristä ei löydy yritystä, jossa Gösta olisi ollut vastuuhenkilö.

Aavasaksa-yhtiössä Antellilla ei ollut virallista asemaa, mutta hänen muistokirjoituksensa mukaan hän olisi ollut "perustaja". Gösta oli seuraavien hallituksissa: Kolari Kalk, Finland Copper, Sallan Kaivos (TJ) ja
Vuoriporaus. Per Antell: Kolari, Kolari Kalk, Finland Copper ja Vuorijärvi Järnmalm (missä pääosakas). Väinö Jaatinen oli Finland Copperin TJ.


Kaksi kumppania
Näillä nettisivuilla myös esiintyvä yhtiö- ja hallituskumppani Per Henrik Antell (1886–1953) oli Göstan nuorempi veli, VT ja pankkiiri (Arvopaperikonttori Oy). Sijoittajana hän oli mukana lukuisissa muissakin yhtiöissä, mm. Ab Fabriksmaterialissa.

(Ab Aavasaksa Oy:n osakas John Antell ei liene sukulainen, vaan oululainen kauppahuone.)

Alun perin vilppulalainen merikapteeni ja sittemmin kivitehtailija (Ab Mustakallio Oy) Väinö Jaatinen oli s. 1871. Hän oli käynyt Amerikassa ja asui Oulussa.

2.1919 t:mi Helsingius & Poropudas (vanha; suuri oululainen asianajo-, metsä-, koski- ym. toimisto) luovutettiin 50/50 Jaatiselle ja Gösta Antellille. Jaatinen tuli 11.1919 toimiston yksinomistajaksi. H&P oli Sallan Kaivososakeyhtiön pääomistaja, 85 %.

30.9.1920 Jaatinen kuoli oman käden kautta ja hänen kp ja H&P menivät konkurssiin. Myöh. syksyllä 1920 kaksi lakimiestä ostivat toimiston nimen ja liiketoiminnan.


Tuloksia ei syntynyt
Yhteistä Antell-yhtiöille oli Lappi-innostuneisuus ja suuret odotukset, mutta vaikka rahaa paloi tuloksia ei syntynyt. Yleensä syy oli, että vaikka esiintymä kyllä sisälsi malmia, se oli liian köyhä taloudellista hyödyntämistä varten. Myöhemmin Kolarin rautamalmia on modernilla tekniikalla voitu ajoittain rikastaa.

Yritykset siis eivät onnistuneet, mutta koska toiminta ei tainnut olla kovin lainavetoista, vaan loppui nopeasti, kun rahana maksettu osakepääoma oli koekaivauksissa syöty, konkursseja ei tullut. Antell itse ei yleensä sijoittanut osakkeisiin suuria rahamääriä, vaan apporttina valtauksiaan.


Rauhallisempia aikoja 1920–
Tämän lyhyen turbulentin kauden jälkeen Gösta Antell meni muiden palvelukseen. 1.1920 hänet valittiin Kotkan Tukinosto-Oy:n (kolmen metsäyhtiön tukkienhankintayhtiö) apulaisjohtajaksi. 1921 hän siirtyi Skogsbyrå A. W. Granitiin. 1924 hänestä tuli Collin & Antell Metsätoimiston partneri v:een 1925. 1925–26 hän haki useita aluemetsänhoitajan virkaa – turhaan.

V:een 1922 Antell oli talonomistaja Porvoossa mutta asui myös Antellien sukutilalla Tjusterbyssä. 1923–26 hän omisti ja viljeli Lyckaksen tilaa Gerbyssä, Pernaja. Sen jälkeen hän omisti kauan Ulkopalstan tilan Pudasjärvellä.

1926 mennessä Antellin kaivosyhtiöt oli ajettu alas, mutta vielä 1928 hän teki uuden yhtiön Rautamalmi Oy:n puitteissa yrityksen hyödyntää Kolarin esiintymää. Tämän jälkeen ei Göstan elämään liittyviä tietoja ei ole juuri saatavissa.

Sanoma- ja aikakauslehtiin hän oli kirjoittanut kantaa ottavia metsä- ja teollisuustaloudellisia katsauksia.

www.porssitieto.fi/kirjoitus/antell.shtml