www.porssitieto.fi  2013

AJATUKSIA HUUTOKAUPPAHINNOISTA

Erityisesti ulkomailla huutokaupoissa ja verkkokaupoissa on toisinaan esiintynyt tavallisten suomalaisten osakekirjojen myynti-ilmoituksia, joiden hinnoissa on ylilyöntejä. Ne voivat johtua myyjien puutteellisista tiedoista Suomen skripofilian alalta, tai ne saattavat olla jopa harhaanjohtamisyrityksiä.

Suomessa välittäjätaho on usein Huuto.net, yksinkertaisesti koska se on meillä suurin skripo-kohteiden markkinapaikka.

Jos sama kohde uudestaan ja uudestaan laitetaan myyntiin, pyydetyssä hinnassa tai kohteessa voi hyvinkin olla jokin ongelma. Tarkista Huuto.netissä: "Haku > Yksityiskohtainen haku > Suljetut kohteet" ja myyjän tunnuksella tai kohteen nimellä!

Hintavarauksen käyttö osakekirjoja myytäessä voi olla varoitusmerkki. Ylisuuria minimikorotuksia sekä posti- ja käsittelykuluja on myös huomattava. Uuden, tukevan kartonkikuoren hankintahinta on n. 1 €, mikäli myyjä sellaista käyttää.

Ostokset on yleensä maksettava myyjän pankkitilille etukäteen, mutta tavaran toimittamatta jättäminen on tällä alalla harvinaista. Tapaus Forcit.

osakekirja Otava

Kohteita, joita tarjotaan myyntiin antamalla ymmärtää niiden olevan mahdollisesti vielä käypiä arvopapereita, on syytä tarkoin harkita. Hyvin harvoin vanhat osakekirjat ovat käypiä, ja silloinkin tarvittavat saantoselvitykset yleensä puuttuvat. Ks. myös osakkeen vertailuarvo sekä arvo-osuusjärjestelmä.

Esimerkiksi HPY:n osuustodistukset (n. 600.000 kpl) jäivät kaikki yhdistyksen jäsenille. Osuustodistuksia ei mitenkään merkitty, vaikka ne miltei kaikki muutettiin nykyisen Elisan osakkeiksi.

Ulkomailla lopettaneen tai vähäarvoisen yhtiön osakkeenomistaja voi myös joutua suorastaan huijatuksi: Recovery Room Fraud. Erilaisten kuponkien yleinen vanhenemisaika on viisi vuotta, joten harvoin niistäkään enää saa rahaa.

Sitten on niitä osakkeita, jotka eivät ole käypiä, vaikka ne ovat vielä toimivien yhtiöiden antamia. Kyseessä on silloin yhtiöstä, joka on muuttanut nimeään, tai muusta syystä vaihtanut koko osakekantansa uusiin papereihin (myös esim. tytäryhtiöfuusiossa). Tämän jälkeen yhtiö on hyväntahtoisesti antanut arkistostaan keräilijöille näitä osakekirjoja (jotka on merkitty em. luettelossamme "van").

Yleensä ne eivät ole mitenkään mitätöityjä ja siirtojen puuttuminen on myös tyypillistä. Melko yleistä. Hyvin harvoin joku keräilyosakekirja on katalogissa merkitty "voim".

Em. Osakekirjakeräilijät ry:ltä voi kysyä, jottei myydessä luovu käyvästä osakkeesta tai hyvästä keräilykohteesta alihintaan. Yhdistyksellä on välittäjänä kuukausittain omat, kaksi viikkoa kestävät huutokaupat Huuto.net:issä (otsikossa aina: "OKK"). Jos OKK-paperin ostaja ei ole tyytyväinen kohteensa laatuun, hänellä on 14 päivän palautusoikeus.

Alan ammattimaiset verkkokaupat Suomessa on Juvekim Turussa ja 2003 aloittanut Keräilyliike Osake & Kirja Oy.

Jätettäessä tarjouksia Huuto.netissa, on huolellisesti muistettava rastittaa ruutu "Käytän korotusautomaattia". Pörssitiedon nettisivuilla on yksityiskohtaista tietoa monen yhtiön osakkeiden voimassa olevista lunastuksista sekä katalogi keräilyosakekirjoista hintaluokkineen.

Mm. eBayssä kokeneet ostajat tekevät tarjouksensa vasta viimeisten sekuntien aikana ("sniping"). Ostoaikeensa jo varhain paljastanut joutuu usein kärsimään loppuhinnassa. Huuto.netissä on eri järjestelmä, joka ei suosi sniping-toimintaa, mutta silti ostotarjousten jättö tahtoo keskittyä loppuhetkiin.

eBay-huutokaupoissa tarjoajien tunnukset eivät ole julkisia. Tällaiset järjestelyt ovat alttiita myyjätahon tekemille väärinkäytöksille (esim. shill bidding). Huuto.netissäkin väitetään esiintyneen bulvaanihuutajia.

Kaikissa nettihuutokaupoissa kannattaa katsoa ja lukea myyjän saamaa palautetta. Markkinapaikan ylläpidon valvontaan ei voi luottaa – yleensä sillä ei käytännössä ole mahdollisuutta puuttua yksittäisiin ongelmiin.


Myytäessä osakekirjoja

Myytäessä vanhoja osakkeita saa parhaimman kokonaishinnan jos skannaa ne itse, kuvailee ja laittaa kohteensa myyntiin esim. Huuto.netiin, sekä postittaa ne ostajille – eli löytää osakkeilleen juuri niitä tarvitsevan keräilijän.

Ellei sitä vaivaa halua nähdä itse, on muistettava että jonkun täytyy silti tämä työ tehdä. Osakekirjakeräilijät ry voi sen hoitaa. Myyjä joutuu yleensä maksamaan myös huutokauppaprovisioita (Saksassa noin 20 % sekä ostajalta, että myyjältä, lisäksi kohde- ja lähetysmaksuja), ALV:n, korkoa ja vielä kannettava riski että kohde ei heti menekään kaupaksi odotetusti.

Tämän vuoksi osakkeen sisäänostohinta jälleenmyyntiä varten on aina sen odotettua ulosmyyntihintaa alhaisempi. Jos myytäviä kohteita on monta, arviota kannattaa pyytää useammalta ostajataholta (esim. keräilijöiltä). Osakekirjan myyntihinta saattaa silti alittaa paljonkin suvun omat muistoarvot yhtiöstä.
 

Vanhojen osakekirjojen keräilystä.
Tämän sivun nettiosoite on:
www.porssitieto.fi/osakekirja/huutokaupoista.html