www.porssitieto.fi  2010

HINNALTAAN EDULLINEN SÄILYTYSIDEA

Osakekirjojen ja obligaatioiden säilytys on kaikille alan keräilijöille (skripofiileille) tuttu ongelma, koska kohteet eivät yleensä mahdu pystymuotoisiin vakio-A4-mappeihin. Vanha paperinen osakekirja on usein joko hieman liian leveä tai liian pitkä. Kehyksiin ja seinään haalistumaan skripofiili ei laita pääkohteitaan.

Sen sijaan modernit yksilehtiset ns. sportti-malliset osakekirjansa voi kyllä hyvin pitää A4 muovitaskuissa molemmin puolin, tavallisissa mapeissa. Esim. Esselten ohut ja lasinkirkas A4 kansiotasku 56066 (PP, copy safe) maksaa 6,43 €/100 kpl laatikko. Konttorikansioon mahtuu 200 taskua.

Kansio
(Kuvaa voi suurentaa klikkaamalla sitä.)

Postimerkkiliikkeet myyvät lähinnä numismaattisille kohteille tarkoitettuja erilaisia hinnakkaitakin erikoiskansioita (esim. (2007) Tampereen Raha-apaja tasku 43x33 cm pujotus sivusta; Leuchtturm 33x33 cm pujotus ylhäältä ja välissä musta muovi), jotka ovat riittävän leveitä kaikille osakekirjoille, mutta eivät korkeita.

Leveissä kansioissa toki vaakasauoratkin osakekohteet mahtuvat sellisinaan, mutta pisimmät pystysuorat osakekirjat eivät niihin mahtuisi sisään pystyssä, muuten kuin taittamalla.

Kalliit kansiot, niiden taskut ja mustat välilehdet ovat usein suojattuja arvokkaita kohteita haittaavien muovin ja paperin ns. "happohyökkäyksiä" vastaan pitkäaikaisessa arkistosäilytyksessä. Lisää konservoinnista.

Tässä vaihtoehdossa (KUVA) tämä säilyvyystavoite on toteutettu muovitaskujen "appelsiini(kuori)"-pinnalla (orange peel). Keräilijän kaikki osakekirjathan eivät vaadi ääretöntä säilyvyysaikaa.

Alla on konttorikäyttöön tarkoitettujen ja maassa yleisesti saatavissa oleviin standardimappituotteisiin perustuva hinnaltaan edullinen säilytysratkaisu. Jokainen keräilyosakekirja ei ole rahallisesti arvokas, mutta järjestystä ja näyttökuntoa pitää silti saada! Nipussa vanha paperi voisi lisäksi vaurioittaa naapurikohteitaan.

Oheiset hintatiedot ovat eri paikkukunnilla toimivan konttorialan pikatukkurin Lindellin (nyk. Staples) syyskuulta 2010 ja sisältävät ALV:n. Wulffin hinnat olivat hieman kalliimpia. Valmistajia lienee muitakin, kuin alla mainitut.


KANSIO

Esselten rengaskansio R302, neljä rengasta (mekanismi takakannessa kiinni – syytä varoa kansion selässä kiinni olevia rengasmekanismeja sekä vain kahta rengasta): 8,97 €/kpl. Koko pysty-A3, 35x44 cm. Kansion ulkoinen paksuus on 5,5 cm. Pintamateriaalina sininen muovi. Tarkoitettu vaakasuoraksi fläppikansioksi?


MUOVITASKUT

Esselten ylhäältä auki oleva pysty-A3-kansiotasku (eli 30x42 cm) no. 55231: 0,37 €/kpl 50 kpl laatikon erissä. Muovi (polypropeeni) ilmeisesti sisältää jotain pehmennysaineita. Ilmavuutta lisäämään pinta on siksi tehty appelsiininkuorimaiseksi, mikä ei mainittavasti haittaa läpinäkyvyyttä.

Ohuiden taskujen tietty ryhdittömyys on itse asiassa hyödyksi selailtaessa. Tavallista, sileätä konttorimuovia (esim. taskuja) ei pitäisi lyhyeenkään säilytykseen käyttää. Wulffilla oli myös pehmennysainevähäisiä, lasinkirkkaita (mylar?) mutta paksumpia A3-taskuja, joiden hinta oli ainakin kolminkertainen.


VÄLILEHTI

Ilmavuutta ja tukevuutta lisäämään sekä läpinäkyvyyttä estämään olen joka taskuun laittanut sisään tavallisen, ohuen 80 g/m², valkoisen A3-konttoripaperin ISO 9706, à noin 0,02 €/kpl. (Henkilökohtaisesti en nimittäin suosi mustaa.) Käyttämäni paperi ei liene täysin happo- eli valkaisuainejäämävapaa.

Tietysti muovitaskuja mahtuu kansioon hieman enemmän, jos välilehtiä ei ole, eikä kohteita laiteta taskun molemmin puolin.


YLEISTÄ

Muovitaskuja mahtuu yhteen kansioon 50, silloin kuin taskun molemmin puolin on yksi osakekirja. Eli yhteen kansioon menee hyvin jopa 100 kohdetta, jos kaksi per tasku. Yhden kansion kokonaishankintahinnaksi muodostuu siten noin 28 €.

Ratkaisu on kestävä. Kohteiden löytämisen helpottamiseksi kansioita voisi esimerkiksi olla kolme erilaista: listayhtiöt, noteeraamattomat yhtiöt sekä muut arvopaperit (ml. ulkomaiset osakkeet).

Aakkosjärjestyksen tavoittelu lienee turha, mutta muovitaskuja voi numeroida ja kokoelmasta tehdä aakkosellinen sisällysluettelo kohteiden löytämisen helpottamiseksi.
 

Vanhojen osakekirjojen keräilystä.
Tämän sivun nettiosoite on:
www.porssitieto.fi/osake/luovutetutalueet.html