Helsingin Kauppiaat Oy
(vanhin)
Per. 1949 (113.858), lak. 1987.
HK-yritys myi alkuvuosinaan lihaa, kalaa ja vihanneksia vähittäin Eerikinkadulla Helsingissä. Oma
makkaran ym. lihanjalosteiden valmistus alkoi 1955. HK:n Sininen Lenkki tuli 1963.
HK:sta kehittyi Pohjoismaiden suurin makkaratehdas ja oli 1970 Suomen
suurin lihanjalostaja. Lihapiha oli vuodesta 1975 aputoiminimi HK:n Foodservice-yksikköä varten
(aikaisemmin TLK:n palalihaosasto). 1977 kiinteistöyhtiöksi muuttuneen
Oy A. Marschan Ab:n liiketoiminta liitettiin HK:hon.
1958 liikevaihto 535 Mmk,
1970 138 Mmk ja 558 työntekijää, 1985 1307 Mmk ja 1542. Idänvienti oli
merkittävä. 1955 yritys siirtyi Sörnäisten teollisuusalueelle,
Vanha
talvitie 3:een ↓. (Rakennuksessa on toiminut myös
Marimekko Oy. Kortteli myytiin 1988
Ekomen Oy:lle. Rakennukset on
purettu.) Tytäryhtiö 1967–75
Maan Liha Oy 52–88 % sekä vuodesta 1974
Forssan Teurastamo Oy.
HK:n TJ
Erkki Salonoja (1917–87) ja Kaarle Sorkio perustivat. 1959
Tuottajain Lihakeskuskunta (TLK) omisti
hetken 25 %. 1959 Kesko Oy ja Erkki Salonoja 50/50. 1975 TLK 100 %
(ostettu 200 Mmk:lla).
Erkki Salonoja omisti myös Erja-kiinteistöt Oy:n, jolla oli huomattavia
kiinteistösijoituksia. Kun hän 1987 kuoli omaisuuden peri veljen alaikänen
poika Jussi. Sanotaan, että nyttemmin perinnöstä ei ole enää paljon
jäljellä.
Fuusioitu per 1986 TLK:hon, jolta HK-tavaramerkki siirtyi
HKScan Oyj:lle (LSO). Forssan suurteurastamo
oli 1975 tullut HKScanin edeltäjän LSO:n omistukseen. Osakeyhtiöksi
muuttuneena TLK:n nimi oli Helsingin Kauppiaat Oy (toinen) 1991–93.
[PRH. Historiikit (HKScan). K-kaupan historia s. 483. Kesko 1940–1990 s. 75.
Lihantuottaja 5/1978 s. 16 ja 2/1986 s. 6. IS 24.6.1986. HS 17.6.2025 s.
A8. Lisää: I Helsinki.]
© G. Kock

|