G. Kock © 2012
Yhteystiedot ja Pörssitiedon 

MUSTAVEDOKSIA OSAKEKIRJOISTA

Mustavedos Kivipainomenetelmässä  litografi (taiteilija) piirsi ensin painettavan originaalikuvan joko suoraan emokivelle (suorassa kivipainossa peilikuvana), tai paperille taikka esim. kaiversi metalliin. Näissä tapauksissa valmis originaali piti eri menetelmin siirtää originaali/­emo/­siirtokivelle. Seuraava päävaihe oli tarvittavan kuvan siirtäminen emokivestä painokiveen. Jokaista väriä varten oli oltava oma kivi.

Kun painotyö oli tehty painokivi hiottiin ja puhdistettiin, minkä jälkeen sille voitiin siirtää uusi kuva painettavaksi. Kalkkikivet olivat tilaa vieviä, painavia ja kalliitakin. Emokivet, joissa oli kussakin useita kuvia tai osakuvia – niin monta, kuin saatiin mahtumaan – pyrittiin sen sijaan säilyttämään ainakin jonkin aikaa. Näistä oli helppo saada tarkkoja alkuperäisen mukaisia uusia kuvia, jos painokivi oli kulunut tai tarvittiin uusintapainoksia, mutta myös emokiveä voitiin pyyhkäistä puhtaaksi. Niitä Tilgmannilla oli n. 40 000 (kipattiin satamalaiturin täytteeksi).
Weilin & Göös
Emokiven syrjään merkittiin sen numero. Jotta oikea kivi olisi löydettävissä varastosta otettiin kaikista kivessä olevista kuvista mustavedos paperille, joka liimattiin kirjaan, jonka sivut olivat numeroidut:  kivivaraston sisällysluettelo. Lisäksi sama kiven numero kirjoitettiin vielä vedokseenkin. Se siis ei ole edes osakekirjan puolivalmiste, ei oikovedos eikä specimen – josta syystä mustavedokset eivät ole mukana luettelossa keräilyosakekirjoista, mutta muutama sellainen täydentää erinomaisesti skripofiilista kokoelmaa. (Toki mustia tarkistusvedoksia on saatettu ottaa myös painovalmiista kivestä.)

Joitakin tällaisia mustavedoksia on yksityisillä keräilijöillä. Tiedossa on ainakin yksi kokonainen vedoskirja: Oy Weilin & Göös Ab:n (painon nimeä ei lue kirjassa) iso paksu kirja kiviä no. 1–386 varten. Kannessa on lisäksi merkintä "V". Kirjaan on liimattu enimmäkseen vedoskuvia etiketeistä, kirje- ja laskulomakkeista ym. pienpainatteista. Alla yhtiöiden nimien mukainen luettelo kirjan osakekirjavedoksista mustavalkovalokuvineen. Yhtiöitä on 45 kpl ynnä 2 obligaatiota, ml. osakekirjojen osakuvia. Kehys puuttuu, koska se oli yleensä erivärinen. Lisäksi kirjassa on joitakin osakekuponkeja, vakiokehyksiä sekä irtosanoja ja -numeroita.
mustavedos
Kirjan sivut ovat melko kuluneita ja useita vedoksia on yritetty repiä pois. Kun painomo oli käyttänyt emokiveä uudestaan, se on liimannut vanhimman vedoksen päälle uuden tai uusia, jotka joku on myöhemmin poistanut kirjasta kokonaan. Nyt vanhin painettu päiväys vedoskuvassa on 1892 ja uusin 1917, mutta useimmat päivätyt osakekirjat ovat 1890-luvun loppupuoliskolta. Kesko Oy 1941 on poikkeus; Tilgmann on siis tässä käyttänyt W&G:n vanhaa emokiveä. Kirjapino ei merkinnyt päivämäärää vedoksiin, eivätkä ne ole kirjassa aikajärjestyksessä. Osakekirjakuvat, jotka ovat vain murto-osa vedoskirjan sisällöstä, julkaistaan tässä kulttuuri- ja taloushistorian tutkimusta palvelemaan.

1872 per. Weilin & Göös oli aloittanut kivipainotoiminnan 1890. 1918 Tilgmann osti kivipainon kalustoineen, W&G:n jatkaessa muun paino- ja kustannustoimintansa. Weilin & Göös toimi tähän aikaan Helsingissä nyk. Mannerheimintie 18:ssa. Frenckell pysyi itsenäisenä, ja useita sen painokiviä ovat nyt keräilijöiden hallussa. Ks. myös kuvat Kirjapainotaito no. 12/1934 (Kirjapaino 100 v. Suomessa).

Aitta, Oy (1917) kv
Arina, Oy 189x kv
Arppen, L. N., Perilliset, Oy 1892 kv
Bonsdorff, Waldemar von, Bankiraktiebolag 1917 kv
Building, Oy kv (osake)
Börs, Ab (1916) kv (osake)
Esplanad, Ab 1897 kv
Föreningsbryggeri Ab 1881? kv
Goldbeck-Löwe, Alb., Ab Oy kv
Hagnäs Hallar, Ab kv
Helsingfors Yllefabriks Ab 1897 kv
Helsingin Filharmoninen Seura Oy kv
Helsingin Puuseppätehdas-Oy kv (osake)
Hultmans Bryggerier, Ab 1917 kv (osake)
Hämeen Maanviljelijäin Kauppa Oy (2 vedosta) kv 2 (osake)
Ilion, Fastighetsaktiebolaget 1897 kv (myös Lärkanille)
Ilmakoski, Oy kv. (Tämä vedos ei ole W&G:n kirjasta, vaan lienee Åbo Stentryckerin.)
Imatra, Palovakuutus-Oy kv (osake)
Jämsänkoski, Ab kv (osake)
Kaisaniemi, Oy 1897 (kaksi vedosta) kv (osake)
Kansallis-Osake-Pankki 1898 kv (osake)
Kauppiaitten Tukkuliike Oy kv
Kesko Oy 1941 kv (osake)
Kotka Ångbryggeri Ab 1894 kv

Kullervo, Tapaturmavakuutus-Oy 189x kv (osake)
Kuusankoski Ab obligaatio kv
Kylpylaitos-Oy Savonlinnassa 1896 kv (osake)
Lainetar, Oy kv
Liittopankki Oy 1924 kv (osake)
Loimijoki Spikfabriks Ab kv
Loimijoki Ångsågs Ab 1897 kv (osake)
Minerva, Ab Oy kv
Mossebackens Pensionat, Ab kv (osake)
Rauman kaupungin obligaatio 1896 kv
Ruskealan Marmori Oy 1896 kv
Saastamoinen, H., Limited, Oy kv (osake)
Sidorow, P., Suomalainen Kalustokauppa 1896 kv
Siikakosken Oy kv
Sirkka, Rakennusosakeyhtiö kv (ks. myös Esplanad)
Suomen Kaupunkien Hypoteekkikassa, Oy 190x kv (osake)
Suomen Kiinteistöpankki Oy kv (osake)
Tammerfors Linne- o. Jernmanufaktur Ab (1895) kv (osake)
Tammerfors Takfiltfabriks Ab (Voikkaa) 1898 kv
Tampereen Puuvillateollisuus Oy kv (osake)
Wasa, Ångbåtsaktiebolaget 1897 kv
Weilin & Göös, Oy Ab kv
Wesikoski Ab (1897) kv
Wiborgs Fastighets-Ab kv (osake)


Keräilyosakekirjojen luettelo  –  Osakekirjojen keräily  –  Hieman hinnoittelusta  –  Yrityshistoriallisia artikkeleita
Tämän sivun internetosoite:
 www.porssitieto.fi/osake/mustavedos/index.html