www.porssitieto.fi
Osakekirjojen keräily
Keräilyosakekirjojen katalogi
Sivukartta


Specimenit – väheksyttyjä skripokohteita

Keräilyosakekirjojen katalogin selitykset: Specimen (sp) on kirjapainon lopullinen, emittoimaton näyte-, malli- tai vertailukappale ilman numeroa (tai numerolla "0"). Mitätöity perforoimalla (esim. sanan "specimen", tai reikärivin), leimaamalla Specimen/ Mitätön/ Makuleras, tai printtaamalla "specimen" merkitsijän nimen paikalle.

Usein mukana seuraa täydellinen kuponkiarkki, mikä aina lisää skripokohteen mielenkiintoa. Specimenit ovat pakkasileitä. Lisäksi sp on käytännössä ainoa tapa saada joitakin yhtiöitä, sekä hyvin korkeita osakelitteroita kokoelmaansa. Myös obligaatioista on markkinoilla sp-kappaleita.

Blanco, sen sijaan, on yhtiöltä itse käyttämättä ja ulos antamatta aikoinaan jäänyt, varalla ollut osakekirjalomake.

osakekirja Suomen Kaapelitehdas

Specimen-kohteiden ainakin toistaiseksi vähäinen arvostus ja kysyntä verrattuna emittoituihin osakekirjoihin ja samanlaisten sp-kohteiden joskus suurikin säilynyt kappalemäärä, on muodostunut ongelmaksi Suomen skripofiliassa. Vienti pois maasta ei ulkomaalaisten vähäisen ostokiinnostuksen vuoksi taida onnistua. Mitä sitten voidaan tehdä?

Kohteen arvostus on tietenkin keräilijän oma asia, mutta ainakin mielikuva loputtomasta tarjonnasta on nyt tullut aiheelliseksi oikaista Frenckell-specimenien osalta.


Alennetaan hinta reippaasti

Tammikuussa 2005 suuri erä Polytypoksen (Turun Sanomat) specimen-kappaleita vuosilta 1982–1996 siirtyi alan kauppiaan omistukseen. Eri yhtiöitä lienee ollut noin 200 ja eri anteja, osakelajeja, litteroita ja sid./vap. yhteensä hieman yli 2000. Joistakin yhtiöistä oli vain pari osakekirjaa, toisista 200.  Osakekirjoja oli sekä vanhan- että ns. sporttimallisia*. Ulosmyyntihinta oli aluksi 10 tai 12 €, sittemmin 6–4 €/kpl.
*Tätä termiä tai sport käytettiin pankeissa sisäisesti jo 1980-luvun puolessavälissä. Lisää.

7.5.2017 em. kohteiden omistaja huutokauppasi 20 erässä yhteensä lähes 1800 Polytypos-osakekirjaa. Niistä monet olivat täysin samanlaisia. Kauppias ilmoitti luopuvansa varastontyhjennyksessä kaikista kyseisten 22* yhtiön specimeneistään, mutta hänelle jäi vielä ehkä sadan muun yhtiön Polytypos-kohteet.
*Aamulehti ml. Tampereen Kirjapaino, Aspo, Enso-Gutzeit, Hackman, Kajaani, Keitele & Tommila Pankkiiriliike sekä Tommila & Keitele Trading, Kuopion Seudun Paikallisradio, Lohjan Kalkkitehdas ja Lohja, Lounais-Suomen Sähkö, Mancon sekä Mancon Invest, Metsä-Serla, Orion-yhtymä, Rakentajain Konevuokraamo, Spontel, Suomen Helasto, Julius Tallberg Kiinteistöt, Tampella, Tamro, Turun Arvokiinteistöt, Union-Yhtymä.

Huutokaupassa eristä kilpaili kaksi ostajaa. Kokonaishinnaksi kaikille muodostui 609 €, eli 34 centtiä/kpl.

Olisiko erien liikakappaleiden tuhoaminen ollut kauppiaalle parempi kokonaisvaihtoehto? Ainakin se olisi auttanut jäljelle jäävien Polytyposten kysyntää markkinoilla. Olimme pohtineet jopa sitä, pitäisikö yhdistyksen yrittää ostaa pois tämän häirikkövaraston ja polttaa valtaosan siitä.


Poltetaan liikakappaleet!

Toukokuussa 2009 Osakekirjakeräilijät ry (OKK) sai myytäväksi pääosan Frenckellin säilyneistä specimeneistä: noin 540 yhtiön noin 965 eri antien ja osakelajien osakekirjoja vuosilta 1913–97. Eri litteroita oli kaiken kaikkiaan noin 2490. Kuvia lajittelusta. Alla kuvien lyhyt diaesitys.Näitä specimeneitä yhdistys myi siten, että pörssiyhtiöiden vanhat maksoivat 20 € ja muut vanhat sp sekä kaikki uudet (ns. sporttimalliset) maksoivat 10 €, eikä hintoja myöhemmin laskettu. Yhdistyksen jäsenet saivat 20 % alennuksen.

OKK myi näitä alkuvuosina hyvin, mutta Frenckell-erässä oli eri yhtiöiden papereita hyvin vaihtelevasti. Jotkut yhtiöt olivat järjestäneet osakeanteja melkein vuosittain, tai osakekirjoja oli muista syistä tiettyjen yhtiöiden kohdalla kymmeniä samanlaisia.  (Esim. HOP, PYP, Säteri, Turengin Sokeri, sekä sporttimallista esim. Kaukokiito, Nobiscum, Polar, Sisu, Sponsor.)
Vähitellen kävi ilmeiseksi, ettei tälläista määrää voinut myydä Suomen ohuille keräilyosakemarkkinoille. Tämä koski etenkin kohteita vailla vinjettiä. Vieläpä alan kauppias boikotoi: ei ottanut Frenckellit mukaan kaikkien osakekirjojen katalogiinsa.

Kun lisäksi Suomen skripomarkkinat kääntyivät selvään laskuun, tehtiin radikaali päätös. Valtaosa jäljellä olevista tuhansista ylimääräisistä sp-osakekirjoista, noin 50 kg, tuhotaan polttamalla. Se toteutettiin lokakuussa 2014.

Kaikkien eri yhtiöiden myymättömiä sp säästettiin kuitenkin monipuolisesti keskimäärin 5 kpl myöhempää kysyntää varten. Lisäksi Frenckell-specimeneitä on alusta alkaen ollut kohtalaisesti saatavissa myös muilta myyjiltä, kuin OKK:lta.


Tämä pitkä video suuremmassa koossa.
Lyhyt video (eri) polttamisesta.


Loppumietteitä

Kolmas kirjapaino mistä on melko paljon specimeneitä, on Tilgmann edeltäjineen. Näitä sp on vain yhtä samanlaista ja koska ne lisäksi ovat noin sata vuotta vanhoja ja koristeellisia, kysynnän kanssa ei ole ongelmaa. Neljänneltä suurelta, Setelipainolta, ei juuri ole specimeneitä ulkona.

Keräilykohteiden lopullinen hävittäminen on tietysti aina valitettavaa. Toisaalta, liikaa on liikaa ja varastoiminen on hankalaa. Keräilijöiden kannalta polttaminen oli siksi järkevintä ja vastuullisinta – kun ensin oli varmistettu, että tulevia harrastajia varten on eri tavoin säästynyt kappaleita.

Mutta entisten hintojen roima alentaminen menekin edistämiseksi on sekin valitettavaa – aikaisempien ostajien kannalta ja markkinoiden uskottavuuden vuoksi. Vain käsittelykustannukset asettavat rajan sille, kuinka halvalla huutokaupan jättierien yksittäisiä kohteita voidaan aikanaan tarjota vähittäismyynnissä.

Liikakappaleiden hävittäminen oli mielestämme palvelu markkinoille ja siten keräilijöille, ja on omiaan parantamaan Frenckellien arvostusta harrastajien keskuudessa. Polytypos-varaston tyhjennysmyynti taas toi kauppiaalle hieman tuloja, mutta skripofilian kipeä ylitarjontatilanne ei varaston hajauttamisella muuttunut.

Valtaosa Frenckelleistä on siis todistettavasti tuhottu ja siten lopullisesti poistunut markkinoilta. Jos keräilijä, nyt kun tämä tieto on julkistettu, kiinnostuu niiden hankinnasta hän voi milloin tahansa ottaa yhteyttä Osakekirjakeräilijät ry:hyn. Hinta on entinen.

Kaikkien specimeneiden kiinnostavuus tulee kyllä tulevaisuudeessa lisääntymään kun huomataan, että lukuisten mielenkiintoisten yhtiöiden kauniita osakekirjoja ei tule koskaan olemaan tarjolla emittoituina. Ao-siirroissa tuhoutui vääjäämättä erityisen paljon potentiaalisia keräilykohteita.
 

www.porssitieto.fi/osakekirja/specimen.html
8.5.2017