HYVÄ TIETÄÄ

Dokumentit  –  Käyvät  –  Rekisteröimättömät  –
Täysväärenteet  –  Osaväärenteet  –  Manipuloidut  –
Restauroidut/vaurioituneet  –  Lahjaosakekirjat  –
Faksimilet  –  Pseudo-osakkeet

Tässä Pörssitiedon 10-osaisessa artikkelisarjassa (sisällysluettelo) käsitellään esimerkkien avulla erilaisia ongelmallisia kohteita vanhojen osakekirjojen keräilyssä.


6. MANIPULOIDUT

Leimamerkki irrotettu

Markkinoilla alkanut kiertää osakekirjoja, joista leimamerkkien keräilijät ovat liuottaneet pois leimamerkit; kuva 2 3 4 5 Uusi Pajamäki, tai revitty irti. Joskus tällaisesta osakekirjasta tunnetaan keräilijöillä vain fragmenttia. Ks. myös SMOP.

Ratinanlinnan poistamistapauksessa saattaa olla kysymys leimamerkeistä, jotka yhtiö on erehdyksessä liimannut eräisiin osakekirjaan.

Tämän jälkeen manipuloitu osakekirja pannaan ahneudessa myyntiin. Mutta liuottamisesta jää jälkiä, koska siinä on käytetty vettä, höyryä tai kemikaaleja. Näin pilattuja kohteita ei kannata ostaa, etenkin jos kysymys on osakekirjoista, jotka eheinäkin ovat helposti saatavissa, tai joiden OA-leimamerkki on arvokas.

Joskus, mutta harvemmin, huonosti kiinnittynyt merkki, etenkin 1946-merkki, on huonon liimansa vuoksi itsestään irronnut jonkun yhtiön useastakin osakekirjasta. Leimamerkki voi myös löytyä sisäsivulta. Puuttuva 1946-merkki ei mielestäni ole kovin vakava vika.

Tunnetaan Nokian Työväentalo-Oy:n osakekirja, johon on lisätty 5 ja 1 p tavalliset (ei OA) leimamerkit. Luultavasti kysymys on siitä, että osake on vaihtanut omistajaa 5 nmk:lla ja 1,2 % siirtoleimaveron merkit on virheellisesti kiinnitetty itse osakekirjaan, eikä verolaskelmalomakkeeseen.


Epäselvät - vaikutus arvoon

Joskus ei varmuudella tiedetä, onko kohde blanco, manipuloitu vai yhtiön huolimattomuutta tai toiminnan loppumisen johdosta jäänyt osittain täyttämättä. Numero, nimi, päiväys ja/tai allekirjoitukset saattavat puuttua. Pelkkä leima- tai 1946-merkin puuttuminen ei ole yksin riittävä todiste mistään. Esimerkkejä: Finnabro, Haapajärven Tehtaat, Rantasalmen Asennus, Ritoluoto ja Satavilla. Teoma ja Vaasan Silk katsotaan blancoksi.

Tämä emittoitu kohde on kuitenkin OK (on haltijaosake). Vrt. Rekisteröimättömät. Tämän englantilaisen vanhan mutta varsin yleisen osakekirjan status on minulle epäselvä. Aitona ja arvokkaana pidetty sveitsiläinen duplikaatti.


Asiattomat merkinnät
Sisäsivuille tehtyjen omistusoikeuden siirtoja lukuun ottamatta merkinnät, muutokset ja mitätöinnit, joita ei ole virallisesti ja asianmukaisesti suoritettu yhtiön tai viranomaisten toimesta tai toimeksiannosta (esim. pankissa), taikka kirjapainossa (specimenit), turmelevat kohteen.

Siksi kauppiaan tai keräilijän ei tule esimerkiksi lyödä Mitätön-leimaa voimassaolevaankaan keräilykohteeseen. Mitätöimätöimättä jäänyt kohde arvostetaan ja turhan leiman jälki voi vaurioittaa kohdetta.

Osakekirjaan tullutta omistajan nimivirhettä yhtiön kuulu oikaista sisäsivulla, ei etusivulle. Muutenhan osakesijoittaja ei voisi olla varma, onko omistusoikeuden siirto oikea. Yhtiön tekemä töhräys ei kuitenkaan alenna skripofila-arvoa. Näin ei pitäisi korjata yhtiön toiminimeä, eikä kuten Wilekotrading.

Siirtomerkinnät auttavat emittoidun osakekirjan aitouden varmistamisessa. Manipuloinnin laadusta, määrästä, silmiinpistävyydestä ja tavoitteista sekä kohteen tavallisuudesta riippuu, missä määrin keräilyarvoa on jäljellä. Tässä tyhjä kääntöpuoli on hyödynnetty firmakirjeen kopioksi, minkä lisäksi arvoa heikentää ns. manttelin takalehden (sivut 3 ja 4) poisrepiminen, mapitusreiät ja osakkeen päiväyksen puuttuminen.

Joskus näkee leveitä osakekirjoja, jotka on saksilla leikattu kapeammiksi mahtuakseen kirjekuoreen tms.

G. Kock © 3.2013–2018

Osa 7